Левітан Ісаак Ілліч
Уманець Аліна Олексіївна
Надіслав: Уманець Аліна (19 березня 2013р.)
Анотація

Мультимедійний проект

Галерея Ісаака Ілліча Левітана
Автопортрет
1890
г.

37,7 x 27,8 см

Аллея. Останкино
1880 г.

 
54,3 x 43,6 см 

Альпы. Снега 1897 г. 
 65 x 86 см

  Баржи. Волга.
1889 г.

17,5 x 29 см
 

Берег моря.
1886 г.

42 x 65 см
 

Опушка леса.
1880 г.

 
26,8 x 19 см
 

Венеция. Рива дельи Скьявони. 1890 г.
27,7 x 20,1 см
 
Вечер на Волге.
1888г.

22 x 33,5 см
 
Дуб
1880
г
.
 57,5 x 57,6 см
 Март
1895 г.

 60 × 75 см
 
Тихая обитель
1890
г.

87,5 x 108 см
Цепь гор. Монблан
1897 г.

 31,7 x 39,8 см

 

 

              

Біографія Ісаака Ілліча Левітана
 

    Ісаак Ілліч Левітан — російський художник. Народився 18 серпня 1860года в містечку Кібарти, нині Кибартай (Литва). Батько Левітана — вчитель іноземних мов, перекладач. Родина художника жила дуже бідно, тих грошів, що отримував батько за уроки французької, ледь вистачало на прожиток. Однак, коли у дітей з’явилося потяг до мистецтва, батьки сприйняли це з радістю і всіляко їм у цьому допомагали. В результаті, спочатку старший син Авель, а потім і Ісаак надійшли в Московське училище живопису.

   Початок кар’єри віщувало бути світлим і вдалим, але незабаром помирає його мати, а потім і батько від тифу. У сімнадцять років Ісаак Левітан опинився на вулиці, жебракував і поневірявся. За несплату його виключають з училища. Однак його друзі збирають потрібну суму, що б він повернувся до занять. Незабаром, за успіх у мистецтві, рада вчителів вирішує звільнити Левітана від сплати та навіть призначити йому невелику стипендію, так як стан живописця було воістину тяжким.

    У сімнадцять років Левітан став учнем Василя Григоровича Перова. Іноді до занять підключався один Перова Саврасов . Обидва вчителі були художниками-передвижників. Вони відразу запримітили талановитого хлопця і взяли Левітана в свою майстерню.

  Незважаючи на те, що Ісаак довго бідував, поневірявся, голодував, часом ночував де доведеться — на горищах і на вулиці, його картини оцінювали багато провідні митці того часу. Вони захоплювалися його талантом, глибиною переданого образу, серйозністю піднесення живопису. Його картини починають з’являтися на виставках.

    Вирватися з убогості йому допоміг театр. Він пише декорації до опер і постановкам. Невеликі заробітки допомогли йому поїхати в Крим. Після того, як він привіз картини з Криму то знайшов справжню популярність. Всі картини розкупили за короткий час. Ісаак Левітан за своє життя написав близько тисячі картин. Був дружний з великими людьми його епохи, але в 1896 році від хвороби серця Ісаак Ілліч Левітан — великий російський художник покинув цей світ, залишивши після себе велике спадщини російської культури.

 

Характеристика творчості Ісаака Левітана
    Ісаак Ілліч Левітан — російський художник.

 

    Навчався Левітан в Московському училищі живопису, скульптури і архітектури. Ісаак вступив до училища зовсім юним - в 1873 році. Взагалі Левітан працював швидко, скоро засвоюючи те, на що інші витрачали чимало зусиль.

    Його незакінчений "Симонов монастир", взятий з протилежного берега Москви-ріки, прийняли як якесь одкровення. 

    Картину "Осінній день. Скільники "Левітан написав в 1879 році, вона була одна з перших його робіт. Картина експонувалася на московській виставці і була куплена П. М. Третьяковим для його галереї.  "Осінній день в Сокольниках" перша картина видатного російського художника Ісаака Левітана, де сіра і золота осінь, сумна, як тодішня російська життя, як життя самого Левітана, дихала з полотна обережною теплотою і щеміла у глядачів серце .. Осінь на картинах Левітана дуже різноманітна. Неможливо перелічити всі осінні дні, завдані їм на полотно ", - так писав про творчість видатного російського пейзажиста Ісаака Левітана відомий радянський письменник Костянтин Паустовський.

    Влітку 1890 року Левітан їде в Юр'євець і серед численних пейзажів та етюдів пише вид Кривоозерського монастиря. Так народжується задум однією з кращих картин художника «Тиха обитель», де образ тихої обителі і містків через річку, що сполучали її з навколишнім світом, висловлювали глибокі роздуми художника про життя. Відомо, що ця картина справила сильне враження на Чехова.

    Левітан не населяв свій пейзажі людьми. Для нього зрозуміти природу - означало передати самі свій потаємні думки, роздуми про місце людини у всесвіті, про його складних і суперечливих відносинах з навколишнім світом.

    Багато творів Левітана пройняті сумом може бути тому, що велична природа знаходиться в такій дисгармонії з життям людини.

    Картину "Володимирка" в 1894 році Левітан приніс в дар П.М. Третьякову для галереї. Володимирка - це велика дорога Володимирівської губернії. В одному з спогаді про Левитане читаємо: "одного разу, повертаючись з полювання, ми з Левітаном вийшли на старе Володимирське шосе. Картина була повна дивовижною тихою красою ... і раптом Левітан згадав, що це за дорога ... "Постійте. Та це Володимирка, та сама Володимирка, по якій колись, брязкаючи кайданами, пройшло в Сибір стільки нещасного люду ...". І в тиші поетичної картини стала відчувається нам глибока прихована смуток ".

    Так виник задум пейзажу, який називають соціальним. Почуття, пережите художником, тут з більшою визначеністю, ніж в інших картинах, перетворилася на скорботну тему народного руху. Це справжній документ епохи, краєвид, що стоїть в одному ряду з творами, обличающими гніт, насильство і свавілля царської Росії. Назва картини - "Володимирка" - у людей того часу викликала соціальні асоціації, змушуючи уявити цілком певні картини життя Росії. Але, окрім назви, картина не містить більше ніяких роз'яснюють елементів, це чистий пейзаж, в якому Левітан не поступився красою російської природи, не благав її поетичної принади і величності.

    Останнє десятиліття в житті Левітана було особливо плідним. У пейзажах "У вирах", "Вечірній дзвін", "Над вічним спокоєм", "Март", "Золота осінь", "Велика дорога", "Сутінки. Копиці "," Літній вечір "," Озеро, Русь "знайшли відображення роздуми художника про сенс життя.

    Картина "У виру" проникнута похмурим передчуттям. Сутінки. Важкі хмари пливуть по західному неба. Чагарники та дерева ніби ховають когось. Здається, що ліс повний шерехів, живе тією таємницею нічним життям, якої не знає людина. Вузька стежка, хиткі містки над виром ведуть у таємничу, повну невідомості гущавину. Страшно залишитися одному в такому місці.

    Зовсім іншим почуттям пройнята картина "Вітряний день". Ймовірно, це найрадісніше твір Левітана.

    Левітан написав на Волзі безліч картин, зобразивши і "Похмурий день" і "Після дощу. Плесо "і" Вечір на Волзі ", але, може бути, самий яскравий образ вейк російської річки зображений на полотні" Свіжий вітер ". Сліпучо білі кораблі, синя вода, яскраві сонячні відблиски, величезні баржі з товарами - все це створює радісний враження руху, життя, сповненого працею і сенсом.

    У ті роки сонячні полотна у художника поступаються місцем пейзажам, перейнятим трагічним відчуттям самотності, туги. Левітан був важко хворий і його не покидала думка про близьку смерть. Лікарі направляють Левітана до Італії. Повернувшись на батьківщину. Левітан їде на Удомельское озеро. Покинутий куточок Руської землі, сувора північна природа підказали художнику тему його знаменитої картини "Над вічним спокоєм".

    На всіх полотнах Левітана природа живе, перейнята людськими почуттями, настроями, переживаннями.

    Ще в 1898 році Левітан почав викладати в тому самому училище, в якому вчився сам. Він мріяв створити Будинок пейзажів - велику майстерню, в якій могли б працювати всі російські пейзажисти. Коли відкрилася пейзажна майстерня, майже половина великої кімнати була відведена під куточок лісу, в якому були їли, невеликі дерева з жовтим листям, зелений мох, дерен, діжки з папороттю. Світло з вікна падало так, як би він падав на лісовій галявині. Головним завданням пейзажиста він вважав створення образу, здатного передати життя природи. Часто Левітан привозив до майстерні квіти. Влітку учні Левітана виїжджали на етюди. Так було і влітку 1900 року. Учні Левітана оселилися в Хімках. Вони чекали свого вчителя і написали йому жартівливий лист, у якому повідомляли, між іншим, що вже граки, чиї гнізда чорніли на деревах біля дачі, скучили і весь час кричать: "Де Левітан, де Ісаак Ілліч?" У відповідному листі Левітан, завжди цінував жарт, писав: "Передайте гракам, що як тільки встану - приїду. А якщо будуть дуже набридати, полякайте: не тільки приїде, але й рушницю привезе ".

    Але Левітан вже не встав 22 липня (4 серпня) 1900 року Левітан помер.

    Свою останню велику картину художник назвав "Озеро, Русь". Широка гладь води відбиває хмари, освітлені сонцем. На далекому березі, наскільки бачить око, поля, села, куполи церков. Все в картині - сонце, вітер, що мчать хмари - пронизане відчуттям щастя. Важко повірити, що це полотно писав помираючий художник. Здавалося, він хотів сказати: "Це Русь, щаслива, вільна, якою вона може бути і буде. Не бідність, не смиренність і страждання і доля  Росії, вона вся - в майбутньому ".

    Художня спадщина Ісаака Левітана величезне, живописні полотна, акварелі, пастелі, графіка, ілюстрації

 

           

Обговорення
Обговорити (0 коментарів)

Авторизація:

Реєстрація / Забули пароль?
Публікація
Назва:
Левітан Ісаак Ілліч
(Книга)
Дата изменения:
17 квітня 2013р., 9:00 PM
Оцінка:
Всього оцінок: 0

Оцінювати публікації можуть тільки зареєстровані користувачі

Просмотров: 13071

Опитування Яким ресурсом системи "Херсонський Віртуальний Університет" Ви найчастіше користуєтеся?
відкритої групою 79
групою дистанційного навчання 116
е - бібліотекою 99
Всього голосів: 294
Результати...
Зареєструйтесь, щоб голосувати
Всі закладки...